Nieuws
publicatiedatum: 01-05-2018

Bescherm je privacy

1. Gebruik een antivirus programma
Om je online privacy optimaal te beschermen is een goede virusscanner een must. Bij Windows 10 krijg je die automatisch maar bij andere besturingssystemen moet je die zelf installeren.

2. Log uit na gebruik online software
Log uit nadat je gebruik gemaakt hebt van Uitzendkrachten.nl en andere social media zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. En natuurlijk ook als je bijvoorbeeld je Gmail of Hotmail via een website checkt.  Zorg ook dat je altijd uitlogt als je gebruik maakt van een flexplek. De gebruiker na jou kan anders je account inzien.

3. Spam is niet te voorkomen, wel te beperken
Het is moeilijk om je te weren tegen SPAM mail. Reageer en/of klik nooit op links in SPAM mail: hiermee bevestig je dat je e-mailadres actief is en wordt je IP adres gekoppelt. Deze gegevens kunnen ze dan weer doorverkopen. Als je twijfelt, niet klikken! Uitzendkrachten.nl zal jou nooit per mail om persoonlijke informatie/gegevens vragen.

4. Vergrendel je telefoon en PC
Zorg voor een (pin)code op je smartphone. Gebruik je pincode niet bij andere in de buurt. Gebruik dan bijvoorbeeld je Fingerprint of Facial Recognition . Tip: Gebruik een (pin)code die niet uit reeksen bestaat (zoals 1234, 0000, qwerty). Vergrendel ook altijd je computer als je achter je bureau vandaan loopt (ctrl + alt + delete). Zo voorkom je dat anderen toegang hebben tot je documenten, foto’s, e-mail e.d.

5. Wis de browsergeschiedenis regelmatig
Jouw browser houdt bij welke websites je allemaal bezoekt. Dit bevat vaak veel persoonlijke informatie. Je kunt de browsergeschiedenis (automatisch laten) verwijderen door de instellingen van de browser aan te passen.

6. Pas op voor ‘phishing’ berichten (Je hebt echt niks gewonnen en je bank communiceert niet via mail)
Criminelen proberen je met lokmails te verleiden om in te loggen met je wachtwoord, pincode en/of bankrekeningnummer. Verwijder dergelijke mailtjes direct. Dit is een voorbeeld van ‘phishing’. Als je twijfelt over het bericht bel dan eerst het betreffende bedrijf! Uitzendkrachten.nl zal jou nooit per mail om persoonlijke informatie/gegevens vragen.

7. Voorkom identiteitsfraude
Criminelen proberen steeds vaker jouw identiteit te stelen. Wees voorzichtig met het geven van jouw gegevens zoals geboortedatum, plaats etc. Wanneer je een kopie van ID/paspoort moet opsturen/mailen, streep dan altijd het BSN nummer door. Uitzenkrachten.nl vraagt je niet je ID/paspoort op te sturen.

8. Je kunt ook gebruik maken van adblockers / tracking blocker
Een adblocker blokkeert het downloaden van advertenties in webbrowsers en bijvoorbeeld commerciële videoboodschappen in Youtube. Een adblocker blokkeert ook veel tracking cookies en scripts die marketingbedrijven gebruiken om jou te 'volgen' op internet.

Een tracking blocker (zoals Ghostery en Disconnect) helpt je om je privacy te controleren en te beheren. Je ziet welke organisaties informatie over jou verzamelen en het is vervolgens mogelijk om deze bedrijven direct te blokkeren. Weer een klein beetje extra privacy.

9. Gebruik geen Wi-Fi hotspots die je niet ken
Het lijkt aantrekkelijk om (gratis) Wi-Fi hotspots te gebruiken. Gratis hotspots hebben vaak geen beveiliging en jouw persoonlijke gegevens kunnen gemakkelijk gekopieerd worden door de eigenaar van het Wi-Fi netwerk of door andere gebruikers op het Wi-Fi netwerk. Maak van jouw eigen telefoon een Wi-Fi hotspot, dat is vaak nog sneller ook.

10. Controleer de toestemmingen in een ‘app’
Als je een ‘app’ download, bekijk dan van te voren altijd waarvoor de ‘app’ toestemming vraagt. De ‘app’ kan toegang vragen tot jouw telefoonboek, agenda, contacten en/of camera. In veel gevallen is dit helemaal niet nodig om de app te kunnen gebruiken. Wees je alert met wat je toesta.