Nieuws
publicatiedatum: 01-12-2019

Flexwerkers te duur?

Veel bedrijven vinden het inhuren van flexkrachten/uitzendkrachten te duur. Er heerst een aanname dat zelf een medewerker aannemen op een tijdelijk contract goedkoper is, maar dit klopt niet helemaal. 
Uit onderzoek blijkt dat vooral tot zo’n 9 maanden het altijd voordeliger is om een uitzendkracht in te huren.  Na die periode is het wel weer aantrekkelijk om iemand een eigen contract aan te bieden. 

Verborgen kosten & Risico’s 
Dit komt met name door “verborgen” kosten bij vast personeel. Denk aan de personeels- en salarisadministratie, wat veel tijd kost. 
Daarnaast zijn er nog andere risico’s zoals het ziekterisico, instroom in de WAO of WIA en het afkopen van tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Ten slotte zijn er nog de vakantie-, feest- en snipperdagen, welke veel geld kosten. Hierdoor komen de totale arbeidskosten van een uitzendkracht in de praktijk lager uit dan die van een medewerker met een contract voor bepaalde tijd. 
Even nog over de ziekterisico’s: wanneer een werknemer met een bepaalde tijd contract ziek wordt en uiteindelijk zelfs in de WAO belandt, kan dat tot erg hoge kosten leiden. Dit risico loopt u niet bij een uitzendkracht. 

ABU
Dit is gebleken uit een onderzoek van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU).  Daar is ook uit gebleken dat het zelf aannemen van een medewerker ook zorgt voor een hogere wervings- en selectiekosten. Dat maakt het effectieve uurtarief doorgaans hoger dan dat van een uitzendkracht.
Kortom een uitzendkracht is – wanneer het gaat om een tijdelijke versterking – zowel kostenvoordeliger als een risicobeperking. Ook belangrijk: je hebt een grotere flexibiliteit bij uitzendkrachten!


Wergevers op zoek naar flexkrachten kunnen zich hier aanmelden.