Nieuws
publicatiedatum: 01-07-2019

NHG-hypotheek afsluiten door uitzendkrachten

Versoepeling regels: NHG-hypotheek afsluiten door uitzendkrachten. 

Kun jij een huis kopen als uitzendkracht? En een hypotheek afsluiten? Voor uitzendkrachten en andere flexwerkers (zoals ZZP’ers) kan het lastig zijn om een hypotheek af te sluiten. 
Het is echter wel mogelijk. Uiteraard moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.  De hypotheekverstrekker kijkt naar 2 zaken: 

  1. De waarde van de woning en 
  2. Je inkomen. 

Wanneer je werkt op basis van een uitzendovereenkomst/flexcontract staat je inkomen niet altijd vast voor de komende jaren. De hypotheekverstrekker vraagt dan om aanvullende bewijzen, waarmee je kunt aantonen dat je financieel strek genoeg bent om de hypotheeklast te dragen.
Dit bewijzen is enigszins makkelijker gemaakt. Er zijn meer mogelijkheden om een lening met NHG af te sluiten. 

Met betrekking tot je inkomen kijkt een hypotheekverstrekker naar je toetsinkomen. Voorheen werd de toetsinkomen bepaald op basis van het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar, met een maximum van het laatste jaar. Dit was voor veel (startende) uitzendkrachten een lastige eis om aan te voldoen. Echter is dit aangepast. Je kan ook een perspectiefverklaring opvragen. Deze kan je al na 1 jaar krijgen en is op basis van je huidige inkomen. 

In een perspectiefverklaring staat opgetekend dat het perspectief van de uitzendkracht op de arbeidsmarkt dusdanig positief is, dat de verwachting is dat hij zijn huidige inkomen zal blijven verdienen. Wat het huidig inkomen is wordt dan verder gespecifieerd in een werkgeversverklaring. Deze perspectiefverklaring wordt dan gebruikt als toetsinkomen door hypotheekverstrekkers. Momenteel wordt deze verklaring geaccepteerd door 18 hypotheekaanbieders.

Meer informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl en www.nhg.nl

Ten slotte dit: alle ondernemers (daaronder vallen ook de meeste ZZP'ers) die langer dan 12 maanden actief zijn, komen ook nu al in aanmerking voor een hypotheek met NHG.