Nieuws
publicatiedatum: 13-08-2019

7 tips voor een succesvolle salaris-onderhandeling

Bij het starten van een nieuwe baan, kun je meteen je kans pakken om het salaris te verhogen. Onderhandelen over je salaris bij je nieuwe werkgever is niks om bang voor te zijn. Pak je kans! Op deze website kan je zelf bepalen wat je wilt verdienen door het aan te geven tijdens je aanmelding.

Nog meer tips over hoe je je droomsalaris kan krijgen? Lees dan deze artikel verder. 

1. Het juiste moment. 
Solliciteer je op een vacature en staat het salaris er niet bij? Bel dan even voordat je op het gesprek gaat, zodat je niet teleurgesteld raakt. Lukt het bellen niet? Dan kun je tijdens het eerste gesprek best informeren naar het salaris. Geef hierbij ook jouw salarisindicatie aan! Je hoeft tijdens het zo’n eerste gesprek niet meteen te gaan onderhandelen, maar je kan wel aangeven wat je wilt gaan verdienen. 

2. Ken je cao/wat redelijk is in je vakgebied. 
Valt de functie onder een CAO? Dan is er kans dat er in de vacaturetekst een schaal staat vermeld. Over die schaal valt helaas niet te onderhandelen, wel over de trede van je startsalaris. Bestudeer deze dan ook goed! Zodat je mogelijk wel een trede of 2 hoger kan. Zit je aan het eind van je schaal... dan is onderhandelen vaak niet mogelijk. 

Valt de functie niet onder een CAO? Onderzoek eerst wat redelijk is in je vakgebied. Bekijk wat de anderen verdienen met jou ervaring, kennis en opleiding. Door dit te weten sta je sterker in je schoenen wanneer er onderhandeld wordt voor een beter salaris. 

3. Vraag niet het bedrag dat je wenst, maar ga daarboven zitten!
Hou ruimte tussen het bedrag dat je wilt verdienen en het bedrag dat je doorgeeft. 10% erbovenop is hierbij een goede regel. Noem het “wisselgeld”. Er zijn genoeg bedrijven waar ruimte is voor een salarisverhoging. Bij sommige functies, zoals verkoopgerichte functies, verwachten ze zelfs dat je gaat onderhandelen over je salaris. Maak hier gebruik van. 

4. Vertel de waarheid over je huidige salaris.
De waarheid komt altijd boven tafel. Er kan om een salarisstrook worden gevraagd, waardoor je echte salaris toch bekend wordt. Of het kan worden doorgegeven door je oude werkgever tijdens een referentie gesprek. 

5. Secundaire arbeidsvoorwaarden
Behalve onderhandelen over het salaris, kan je ervoor kiezen om te onderhandelen over de secundaire voorwaarden. Hier zit soms meer mogelijkheden in dan je denkt! Denk aan een leaseauto, studiefaciliteiten, flexibele werktijden, onkostenvergoeding, pensioenregeling, mobiele telefoon, een dertiende maand enzovoort.

6. Te laag salaris bod gekregen?
Mogelijk is de baan dan toch niet zo ‘zwaar’ als ze aangeven. Ook is het verstandig om tijdig af te haken. Zo voorkom je dat je nutteloze energie steekt in de sollicitatie.

7. Reactie op een voorstel salaris. 
Heb je een voorstel voor een salaris gekregen? Zit het onder je bedrag, maar wel in de buurt van je droomsalaris? Zet dan je wisselgeld in. Wees niet te agressief tijdens het onderhandelen en ga niet met je hak in het zand zitten. Probeer tot een goed compromis te komen. 

Ten slotte: Bij alles is het belangrijk om duidelijk te zijn over jou wensen. Geef daarom in je eigen online profiel aan wat je salarisindicatie is. Deze optie is mogelijk op onze website!

Klik HIER omje aan te melden.