Nieuws
publicatiedatum: 24-08-2019

Wat als collega's meer verdienen?

Loonverschillen zijn er nu eenmaal. Dat een collega die hetzelfde doet meer of minder verdient kan verschillende oorzaken hebben namelijk: 

  • Prestatie, zo kan één werknemer beter presteren en er daarom jaarlijks meer op vooruitgaan.
  • Kwaliteit, betere kwaliteit minder fouten maken. 
  • Of de één heeft simpelweg beter onderhandeld en verdient daarom wat meer dan de rest. De werknemer die meer vraagt krijgt in het algemeen ook meer. Wie vraagt wordt dus niet overgeslagen dit gebeurt alleen in je jeugd.
  • Ook kan het zijn dat een collega later binnen is gekomen en simpelweg een betere looneis heeft bedongen.

Veel bedrijven hebben op basis van functie, functiebeschrijving en functiewaardering een loongebouw. In dit loongebouw staan de schalen en de bijbehorende salarissen. Periodiek ga je in de loonschalen omhoog en ga je meer verdienen. In een schaarse arbeidsmarkt komt het veel voor dat nieuwe werknemers al hoger in de schaal worden ingedeeld. 

Vraag je om een hoger salaris maar er niets meer te regelen binnen de functie waar je nu zit? Verzet je meer werk dan je collega’s, dan kan je aan HR vragen om de functie te heroverwegen en hoger in te schalen. Blijkt dat de werkgever vast houdt aan het loongebouw en je functie dan wordt het tijd om je bij onze site aan te melden. 

In een krappe arbeidsmarkt als deze heb je als nieuwe werknemer namelijk een veel sterkere onderhandelingspositie: de kans dat je dan succesvol een hoger salaris binnensleept, is heel groot.