Nieuws
publicatiedatum: 20-09-2019

Werknemers uit de EU zeer gewild door Nederlandse werkgevers

Voor werknemers met de nationaliteit van een lidstaat van de EU/EER of van Zwitserland geldt het vrij verkeer van personen. Zij mogen vrij werken in Nederland.

In de praktijk houdt dit in dat een Pool aan de slag kan in Nederland. Voorlopig kan hij hier ook nog meer verdienen, dan wat hij in Polen kan verdienen. De meeste EU’ers in Nederland werken voor een Nederlands uitzendbureau tegen Nederlandse arbeidsvoorwaarden en dragen hier ook sociale premies af.

In bepaalde sectors is er een tekort aan werknemers, waardoor er een grote zoektocht is naar goede werknemers buiten onze eigen landgrenzen. Door een tekort aan seizoenarbeiders kunnen sommige percelen in de groente- en fruitteelt niet worden geoogst, aldus de Telegraaf.  Zo’n 49.000 banen in de agrarische sector worden namelijk gevuld door werknemers uit de zogeheten MOE-landen: Midden- en Oost-Europa. Dit zijn harde werkers die graag hier komen werken en ze worden ook snel aangenomen door de Nederlandse werkgevers. Ze zijn hard nodig, want de tekorten geven problemen voor de groente- en fruitoogst in Nederland, waardoor Nederlandse landbouwers inkomsten mislopen.

Wel is er een trend gaande dat veel werknemers uit de MOE-landen steeds vaker kiezen voor een baan in eigen land: De reden hiervoor is dat de economie in de meeste MOE-landen aan het groeien is. In 2018 groeide de Poolse economie met een mooi getal: 5,1 procent. Daarnaast nam de werkloosheid sinds 2014 af van 13 procent naar 5 procent, maar de lonen stegen. 

Een manier om toch deze gewilde werknemers aan te trekken is het verbeteren van arbeidsomstandigheden. Helaas hebben deze werknemers de afgelopen jaren regelmatig te maken gehad met slechte huisvesting of andere vormen van benadeling van werknemers. Om deze werknemers aan te trekken zal er verbetering moeten optreden van huisvesting, loon of arbeidsomstandigheden. Dit zodat het aantrekkelijker wordt gemaakt voor deze zeer gewilde buitenlandse werknemers in Nederland te komen om te werken.

 

Zoek u nieuwe werknemers? Vergeet dan niet om uw onderneming HIER aan te melden!

Een account is snel en eenvoudig aangemaakt en geeft de volgende voordelen:

  • Profielen kunnen ontsluiten
  • Gratis zoeken in de werkzoekenden database
  • Gratis onbeperkt zoekprofielen en vacatures plaatsen
  • Vacature met eigen logo en webadres
  • Handige zoekfuncties
  • Nu Gratis 100 credits!